Nastavení cookies

Při poskytování služeb využíváme soubory cookies. Pro personalizovaný zážitek z nákupu udělte prosím souhlas se zpracováním všech typů cookies.

(více)
Jsou nezbytné a důležité pro provoz a fungování základních funkcí e-shopu a nelze je vypnout. Jedná se např. o správu košíku a přihlášení. Bez těchto cookies nebude web fungovat.

(více)
Umožňují nám lépe chápat chování uživatelů pro další zlepšování poskytovaných služeb. Jedná se např. o počítání návštěv jednotlivých stránek, kolik času na nich strávíte a zda provedete předem stanovenou akci.

(více)
Shromažďují informace o návštěvnosti stránek se zbožím či službami za účelem pozdější propagace skrze nás či reklamní systémy a poskytování obsahu odpovídajícímu Vašemu zájmu.

Více informací o ukládání souborů cookie

Blahovičník (Eukalyptus)


Blahovičník (Eucalyptus globulus) je stálezelený, subtropický až tropický strom, patřící do čeledi myrtovitých, přičemž rozlišujeme až 700 druhů. 

eukalyptový esenciální olej


Menší druhy dorůstají do výšky 10 metrů a ty největší dosahují výšky 90 metrů. Tento strom pochází z Austrálie, kde tvoří až 95 % australských lesů. Postupem času se však blahovičník rozšířil i do ostatních částí světa a dnes je pěstován ve všech tropických a subtropických oblastech (např. Itálie, Portugalsko, Francie, severní Afrika, Jižní Amerika). Květy blahovičníku mají různou barvu např. krémovou, bílou, červenou a žlutou. Díky svému rychlému růstu, roční přírůstek 3 – 10 metrů, se stal eukalyptus vyhledávaným zdrojem dřeva a výroby papíru (v Portugalsku se vysazuje zejména pro jeho výrobu). Tato exotická dřevina vyniká svou specifickou vůní, která je obsažena v eukalyptové silici. Ta se řadí mezi nejúčinnější éterické oleje a získává se z listů eukalyptu. Listy blahovičníku se s růstem stromu mění. Mladé stromy mají listy modrozelené, voskované a u starších exemplářů jsou listy tmavozelené a kožovité. Právě listy blahovičníku jsou oblíbenou potravou medvídka koaly.

Díky svým hojivým a léčebným účinkům bývá velmi často eukalyptový olej součástí nejrůznějších přípravků, které jsou užívány pro léčbu kašle, nosních dutin, zánětů průdušek, atd. Tato zázračná kapalina se získává zejména z listů stromu, ale je možné ho vytěžit i z jeho kůry. Esenciální eukalyptový olej vyniká svými antiseptickými, protizánětlivými, hojivými a tonizačními účinky.

Kromě farmaceutického průmyslu našel eukalyptus své uplatnění i v průmyslu kosmetickém a to díky svým silicím. Velmi dobře snáší přípravky, které obsahují eukalyptové silice, nečistá, mastná a unavená pleť. Příjemná vůně blahovičníku získala své místo i v parfumerii (voňavky, voda po holení).