mandlový olejMandloň obecná, mandlový olej

Mandloň obecná (Amygladus communis) je opadavý strom, který řadíme do rodu Prunus. Mandloň dorůstá do výšky 6m a pochází ze severní Afriky a západní Asie.   Plody mandloně o velikosti 5cm, mají oválný tvar a chlupatý povrch. Mandloň kvete brzy na jaře, bílými až narůžovělými květy. Rozlišujeme dvě základní biochemické linie: sladkou a hořkou.  Sladké mandle se hojně využívají zejména v potravinářském průmyslu. Hořká mandle obsahuje glykosid amygdalin, z něhož se po kontaktu s vodou uvolňuje jedovatý kyanovodík.


Mandlový olej patří mezi nejluxusnější a nejkvalitnější oleje vůbec.  Získává se lisováním semen jak hořkých, tak i sladkých mandlí za studena. Pro své unikátní složení se mandlový olej využívá v potravinářském (zejména ve studené kuchyni), ale především v kosmetickém průmyslu. Mandlový olej je doporučován především pro péči o suchou a stárnoucí pleť a při svědění a praskání pokožky.

Látky obsažené v mandlovém oleji: vitamin (A, E, B2, B3), minerální látky (vápník, železo, draslík, křemík, fosfor, nikl, sodík, hořčík), kyseliny (olejová, linolová, palmitová), asparagin a sacharózu.

Účinky mandlového oleje: zvláčňující, regenerační, zklidňující, protistárnoucí. Tlumí projevy lupénky, ekzémů a akné. Změkčuje ztvrdlou a popraskanou kůži, napomáhá při léčbě spálenin na kůži, podporuje růst vlasů a zpevňuje nehty.