Granátové jablko

Granátové jablko je plodem menšího stromu (keřovité rostliny) - granátovníku obecného (Punica granatum). Tento strom roste především ve Středomoří, ale pochází zřejmě z oblasti střední Asie. Dnes se granátovníku daří i v Indii, Argentině, USA a v celé Asii. Listy tohoto nízkého, šedokorého stromu jsou řapíkaté s lesklým povrchem a pro své nádherné, poměrně velké červené květy, jen vzácně se objevují květy nažloutlé a bílé, se velmi často využívá i jako okrasná dřevina.Granátové jablko

Granátové jablko je aromatické ovoce, které bylo ve starověku považováno za symbol plodnosti a znovuzrození. V Řecku bylo zasvěcováno bohyni Afrodité a Héře. Je pro něj příznačná sladkokyselá příchuť a nezaměnitelný vzhled. Plod granátovníku obecného má kulatý tvar, žlutou až rudou barvu a dosahuje průměru 7- 15 centimetrů. Uvnitř plodu nalezneme semena, jejichž počet obvykle přesahuje 600 zrníček, které svým tvarem připomínají malé korálky.

Látky obsažené v granátovém jablku: obsahuje až 77 % vody a velké množství zdraví prospěšných látek jako např. vitamín A, B1, B2, B3, C a E, dále pak sodík, měď, mangan, vápník, hořčík, železo, fosfor atd. Pro svou nízkou kalorickou hodnotu a vysoký obsah vlákniny bývá velmi často součástí zdravého i dietního jídelníčku.

Další účinné látky: kyselina citrónová s dezinfekčním účinkem, kyselina jablečná, flavonoidy (přírodní látky s antioxidačními účinky), taniny neboli třísloviny (antioxidační, protizánětlivé, protialergické a detoxikační účinky).

Extrakt a olej z granátového jablka bývají hojně využívány v přírodní kosmetice.

Účinky granátového jablka na pleť: hydratace suché pokožky, tonizace pleti, zpomaluje proces stárnutí pleti (podporuje tvorbu kolagenu) a současně zvyšuje její elasticitu.