Avokádový olej (avokádo)

Avokádo je exotické ovoce, které pochází ze střední a jižní Ameriky. V Evropě se pěstuje zejména ve Španělsku a Řecku. Avokádový strom dosahuje výšky 15 m a z jeho plodů se lisováním získává avokádový olej. Plody Avokáda mají zejména hruškovitý, někdy ale i kulatý tvar. Uvnitř plodu se nachází měkká máslovitá dužina s lehce oříškovou příchutí. Dužina obsahuje přibližně 70% vody a 20% organických tuků. Avokádo má celou řadu odrůd s různým zbarvením – od zelené až po tmavě hnědou. Avokádo obsahuje velké množství zdravé mastné nenasycené kyseliny. Rovněž je zdrojem bílkovin, karotenů, vitaminů E, B komplexu, minerálních látek (vlákniny, vápníku, draslíku, mědi, magnezia, fosforu), kyseliny listové atd.

 

Avokádový olej se využívá jak v potravinářském, tak i v kosmetickém průmyslu. Avokádový olej obsahuje vitamíny (A, D, a E), látku zvanou sterolin a antioxidanty. Sterolin je látka, která naši pokožku změkčuje a zjemňuje, snižuje viditelnost vrásek a výskyt stařeckých skvrn. Antioxidanty jsou zdraví prospěšné látky, které omezují aktivitu kyslíkových radikálů (kyslíkové radikály jsou zdrojem stárnutí organismu, nádorových onemocnění).


Kosmetické účinky avokádového oleje: regenerační a hydratační účinky, navrací pokožce elasticitu, změkčuje ztvrdlou kůži, působí proti celulitidě, pomáhá léčit kůži při poškození sluncem, urychluje léčbu akné, lupénky a ekzémů.

Je vhodný zejména pro suchou pleť se sklonem k vráskám a pro stárnoucí pleť.